<

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

4ου ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΡΥΘMΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID19

Κατά τη λειτουργία του σχολείου εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από ΟΛΑ τα μέλη της σχολικής κοινότητας τα γενικά μέτρα προστασίας καθώς και τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα επισημαίνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από ΟΛΑ τα μέλη της σχολικής κοινότητας στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εφόσον  υπάρχει συνωστισμός ή παντού χωρίς εξαίρεση εφόσον προβλέπεται από το επίπεδο επιτήρησης που έχει τεθεί η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι: Λειτουργία

 • Η συγκέντρωση μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών γίνεται στις 08:15 στον προαύλιο χώρο.
 • Οι μαθητές/τριες μπορούν να βρίσκονται εκτός τάξης σε ώρα μαθήματος μόνο με γραπτή άδεια της Διεύθυνσης.
 • Έξοδος από το χώρο του σχολείου σε ώρα λειτουργίας του είναι δυνατή μόνο με Υπηρεσιακό Σημείωμα και κατόπιν ενημέρωσης του γονέα-κηδεμόνα του μαθητή/τριας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: Υποχρεώσεις των καθηγητών/τριών

 • Φέρονται σε όλους τους μαθητές/τριες με σεβασμό και δικαιοσύνη, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις.
 • Φροντίζουν ώστε οι σχέσεις τους με τους μαθητές/τριες να διαπνέονται από πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και στοργής μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας.
 • Φροντίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών/τριών (π.χ. βγάζουν τους μαθητές/τριες εκτός τάξης και ανοίγουν τα παράθυρα στο διάλειμμα)
 • Ακούν προσεκτικά και λαμβάνουν υπόψη τις γνώμες και τις παρατηρήσεις των μαθητών/τριών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σκοπών της εκπαίδευσης.
 • Τα προβλήματα που απασχολούν στους μαθητές/τριες, θα λύνονται με τη διαμεσολάβηση του υπεύθυνου καθηγητή/τριας του τμήματος και στη συνέχεια, αν αυτό κρίνει ο καθηγητής ή ο μαθητής, από τη Διεύθυνση του σχολείου.
 • Οι υπεύθυνοι τμημάτων – και μόνο αυτοί- είναι αρμόδιοι και έχουν την υποχρέωση της ενημέρωσης των απουσιών σε μαθητές και γονείς.
 • Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ: Υποχρεώσεις των μαθητών/τριών

 • Στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών/τριών είναι απαραίτητο να καλλιεργείται ο αμοιβαίος σεβασμός, ο δημοκρατικός διάλογος, η αναγνώριση και η ανοχή των επιθυμιών του άλλου, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και η συνέπεια. Η ευγενής άμιλλα είναι επιθυμητή. Εκείνο που οφείλει να καταστέλλεται είναι ο επιθετικός ανταγωνισμός και η επιθετική συμπεριφορά.
 • Οι διαφορές επιλύονται με ευπρεπή διάλογο. Δεν επιτρέπονται για οποιοδήποτε λόγο η χειροδικία, οι χειρονομίες, οι βωμολοχίες και γενικά οποιαδήποτε συμπεριφορά υποβαθμίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Η αποστολή προσβλητικών μηνυμάτων είτε με σημειώματα μέσα στην τάξη είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο (και πολύ περισσότερο η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο), είναι συμπεριφορές ανεπίτρεπτες που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα και δεν επιτρέπονται.
 • Οι μαθητές/τριες οφείλουν να σέβονται την ιδιοκτησία των συμμαθητών τους. Φαινόμενα κλοπών είναι ανεπίτρεπτα. Η χωρίς άδεια χρήση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων των συμμαθητών τους είναι σοβαρά παραπτώματα και ελέγχονται ακόμη και αν γίνονται ως παιγνίδι.
 • Δεν επιτρέπεται στους μαθητές/τριες να φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα αντικείμενα και τα αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας να φέρονται μόνο με ατομική τους ευθύνη.
 • Σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους, εντός της σχολικής κοινότητας και αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Είναι προσεκτικοί στο μάθημα, χρησιμοποιούν κόσμια γλώσσα και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους και τον/την καθηγητή/τριά τους.
 • Σέβονται το χώρο και την περιουσία του σχολείου και δεν προβαίνουν σε καταστροφές τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο σχολείο γενικότερα. Εκείνοι οι οποίοι προκαλούν εσκεμμένη φθορά θα τιμωρούνται και θα υποχρεώνονται σε αποκατάσταση της φθοράς. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο υπεύθυνος της φθοράς, υποχρεούται το 5μελές να αποκαταστήσει τη φθορά με έξοδα όλων των μαθητών/τριών του τμήματος ή το 15/μελές με έξοδα όλων των μαθητών/τριών του σχολείου εάν η φθορά έγινε σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου.
 • Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές μπορούν για έκτακτες περιπτώσεις να κάνουν χρήση του τηλεφώνου της γραμματείας.
 • Ο μαθητής/τρια διατηρεί την ιδιότητά του κατά τη διάρκεια περιπάτων, εκδρομών και πάσης φύσεως σχολικών εκδηλώσεων ενώ ελέγχεται κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με την ιδιότητα αυτή.

Ο Σύλλογος των Διδασκόντων

Οι Μαθητικές Κοινότητες

κανονισμος

Διαβάστηκε 305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 10:32
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

perissotera

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. More details…