Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 05:28

«Άξιον εστί το φως» Αφιέρωμα στο Μ. Θεοδωράκη

video

1axionesti

 

Πόσα λόγια μπορούν να ειπωθούν;
Πόσα τραγούδια μπορούν να ακουστούν;
Πόσα μπορούν να γίνουν σε ένα βράδυ;
Μ` αυτές τις φράσεις ξεκίνησε το βίντεο για τον μεγαλύτερο συνθέτη του 20ου αιώνα, τον Μίκη Θεοδωράκη, που προβλήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου στο Παυσίλυπο.VIDEO


Ήταν η έναρξη ενός αφιερώματος με τίτλο ''Άξιον εστί το φως'' για τον μεγάλο μας συνθέτη που διοργανώθηκε από το σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας.
Μέσα σ` ένα κλίμα κατάνυξης, συγκίνησης και ενθουσιασμού παρουσιάστηκαν είκοσι τραγούδια του συνθέτη. Όλα σε στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιάννης Θεοδωράκης κ.ά. Άλλωστε χάρη στον Μίκη Θεοδωράκη η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ακούνε μελοποιημένη, βραβευμένη ποίηση κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Την εκδήλωση οραματίστηκε και επιμελήθηκε, ο υπογράφων έχοντας την αμέριστη βοήθεια των διευθυντών των δύο σχολείων, αλλά κυρίως της υποδιευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Κας Ελένης Τρίχα, και της Κας Εβίτας Τσιγαρίδα καθηγήτριας επίσης του 4ου Γυμνασίου. Το περιεχόμενο της συναυλίας συγκίνησε τους μεγαλύτερους και δίδαξε στους νεότερους ποια είναι η σημασία και η βαρύτητα των στίχων των τραγουδιών, που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το κλίμα και τους προβληματισμούς της σημερινής εποχής.
Στην εκδήλωση - συναυλία συμμετείχαν η χορωδία του 4ου Λυκείου και 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας καθώς επίσης και ορχήστρα που αποτελούνταν από:
1. Την Κα Λιλιάνα Ντούλια καθηγήτρια βιολιού του ΔΩΚ που μαζί με ένα τμήμα της τάξης της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ύφος της συναυλίας,
2. τον εκτελεστή και δάσκαλο μπουζουκιού Κο Θωμά Γκορίλα
3. μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων.
Ξεχωριστή στιγμή στη βραδιά αποτέλεσε η ερμηνεία της Κας Αναστασίας Μαρκαντώνη συμμετέχοντας στο τραγούδι ''Παράπονο''.
Οι διευθυντές των σχολείων Χρήστος Μαρκούτης του 4ου Γυμνασίου και Δήμος Ζάρρας του 4ου Λυκείου ευχαρίστησαν την χορωδία, την ορχήστρα και όλους τους συντελεστές που συνέβαλλαν, στην πραγματοποίηση της συναυλίας. Αξίζει να σημειωθεί αυτό που τόνισαν οι δύο διευθυντές, πως το όλο εγχείρημα ήταν παραπάνω από τις δυνατότητες ενός σχολείου γενικής παιδείας όπου η μουσική διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα σε κάθε τμήμα.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ο αντιδήμαρχος Κος Νικόλαος Καραγιάννης, η Περιφερειάρχης εκπαίδευσης Κα Κων/να Πράντζου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/θμιας εκπαίδευσης Κα Μαρία Καμπόση, από το ΠΥΣΔΕ ο Κος Σωκράτης Παππάς, η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας Κα Κατερίνα Κούβελου καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Παυσιλύπου.
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε συγκινησιακά στο τελευταίο τραγούδι της συναυλίας ''Θα σημάνουν οι καμπάνες'' που κλείνει με τους στίχους ''Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας'' που τραγουδήθηκε απ` όλους τους θεατές.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στη συνέχεια να δώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους στο κοινό. Να περάσει το μήνυμα πως η ουσιαστική τέχνη είναι διαχρονική και πάνω από μικροπολιτικές αντιλήψεις. Και το σημαντικότερο, πως η ουσιαστική τέχνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου προς το «γνώθι σ` αυτόν».
Θα κλείσω αυτή την καταγραφή των γεγονότων αλλά και των εντυπώσεων εκείνης της βραδιάς με κάποια λόγια του μεγάλου μας συνθέτη, του δικού μας Μίκη.
«Το όραμα μου είναι ο πολιτισμός. Ένας πολιτισμός που να εκφράζει το σύγχρονο άνθρωπο, να τον εμπνέει και να του χαρίζει την πνευματική και ψυχική δύναμη για να στερεωθεί κάποτε η Αρμονία σε όλη τη γη, με σεβασμό στη Φύση και στη Ζωή».
Εκ μέρους του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας
Γιάννης Μπάτρας
Ο μουσικός των δύο σχολείων

Διαβάστηκε 305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 18:19

perissotera

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. More details…