Εφημερεύοντες καθηγητές

Εφημερεύοντες καθηγητές
Δ2/32287/12-03-2008 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Εφημερίες καθηγητών

Απαντώντας στο ερώτημα σας. σας πληροφορούμε ότι με ευθύνη του υποδιευθυντή και σε συνεργασία με τους διδάσκοντες ορίζονται οι εφημερεύοντες καθηγητές του σχολείου (άρθρο 33, παρ. 2ε`. και 36. παρ. 18 της υπουργικής απόφασης Φ.353.1/324/105657/Δ1 ΦΕΚ 1340 Β΄/ (16-1-2002)

Σχετικά με τις εφημερίες των καθηγητών διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Η εφημερία είναι δυνατόν να αναλαμβάνεται από περισσότερους καθηγητές αρκεί να εξασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη επιτήρηση και προστασία των μαθητών.

Διευκόλυνση , στο θέμα των εφημεριών γίνεται όπου είναι δυνατόν ,στους εκπαιδευτικούς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή μέλη οικογένειας με αναπηρία.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ


Π.Δ. 16/17-01-1930 (ΦΕΚ 16 Α`)

Άρθρο 5
Πάντες οι καθηγητές του Γυμνασίου , ανά εις καθ` έκαστη ημέραν και κατά σειράν οριζομένην υπό του Διευθυντού εν συνεννοήσει μετά των καθηγητών, υποχρεούνται να παραμένουν εν τω Γυμνασίω καθ` απάσας τας εργασίμους ώρας.
Οι εφημερεύοντες ούτοι καθηγηταί 1) επιτηρούσι τους μαθητάς κατά τα διαλείμματα, τας παιδιάς και τας άλλας εν τω σχολείω απασχολήσεις αυτών και απασχολούσιν αυτούς καθ` άς ώρας απουσιάζει τις των συναδέλφων αν μη συμπίπτουν αι ώραι διδασκαλίας αυτών, 2) φροντίζουν την μετά την κρούσιν του κώδωνος εκάστης ώρας κοσμίαν και εν τάξει είσοδον των μαθητών εις τας τάξεις.


Φ353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002

Άρθρο 33
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων

1?????????????..
2. ???.
ε) Καταρτίζει το πρόγραμμα για τους επόπτες της ημέρας σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του.

Άρθρο 36
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων

??????.
18. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
19. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.

Γ4/2556/18-12-1991 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Με αφορμή ερωτήματα που τίθενται στην υπηρεσία μας σχετικά με τις υποχρεώσεις των καθηγητών Φυσικής Αγωγής κατά τις καθημερινές συντάξεις των μαθητών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η καθημερινή σύνταξη των μαθητών κατά την πρωινή ή απογευματινή προσευχή είναι υποχρέωση και καθήκον των εφημερευόντων καθηγητών , οποιασδήποτε ειδικότητας ( Φ.35/5259/Γ/891/15.2.82 του ΥΠΕΠΘ)
Με τη Φ.24/9018/Γ4/745/18.12.84, η Δ/νση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ διευκρινίζει ότι όταν καθηγητής Φ.Α. έχει την πρώτη ώρα μάθημα, συνεργάζεται με τον εφημερεύοντα καθηγητή για τη σύνταξη των μαθητών, την πρώτη ώρα του πρωινού ή απογευματινού κύκλου.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθηγητής Φ.Α. αντικαθιστά τον εφημερεύοντα, αλλά ότι βοηθά αυτόν στο έργο του, όπως και οι παρόντες καθηγητές.

3187/Εγκ 29/01-11-1996 Εισάγ. Αρείου Πάγου

1. Με αφορμή πρόσφατο κρούσμα συλλήψεως ζεύγους έξω από κτηριακό συγκρότημα της Καλλιθέας, στο οποίο στεγάζονται τα 1ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο, να κατέχουν ποσότητα ναρκωτικών και των υποψιών που διατυπώνονται περί προσπαθείας συλληφθέντων να χορηγήσουν στους μαθητές ναρκωτικά με την μορφή καραμέλας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου , επιθυμεί να επισημάνει την αδιαφιλονίκητη ανάγκη λήψεως μέτρων γα την αποτροπή διακινήσεως ναρκωτικών εντός των Σχολείων και στον περίγυρο.

2. Η ευθύνη προς τούτο βαρύνει τη διεύθυνση και το προσωπικό του Σχολείου, οι οποίοι έχοντας υποκαταστήσει την γονική επιμέλεια κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου, πρέπει να λάβουν τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αποτροπή της εισόδου στο χώρο του Σχολείου οιουδήποτε τρίτου, χωρίς την έγκριση του Διευθυντή του Σχολείου ή του προς τούτο οριζομένου προσώπου.

3. Εάν παρέχονται υποψίες προσεγγίσεως στον χώρο ή τον περίγυρο του Σχολείου προσώπων υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών, θα ειδοποιείται αμέσως η αρμόδια Αστυνομική αρχή να επιλαμβάνεται.
Στις περιπτώσεις εισαγωγής στο Σχολείο ναρκωτικών, θα ενεργείται προκαταρτική ποινική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν προς τούτο συνετέλεσε στην συγκεκριμένη περίπτωση η επίδειξη αμέλειας, υπό την ανωτέρω έννοια, είτε της διευθύνσεως του Σχολείου είτε των αρμοδίων αστυνομικών αρχών.

4. Η ιδιάζουσα αντικοινωνική σημασία των πράξεων διακίνησης ναρκωτικών, εντός ή γύρω από τα Σχολεία επιβάλλει ιδιαιτέρως την γρήγορη διεκπεραίωση των σχετικών δικογραφιών.

perissotera

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. More details…